Ferrovial Agroman turns over a Civic Centre in Vitoria-Gasteiz Published on 26/09/2017

Share on social networks

civic centre for community members

The Zabalgana civic centre is located in the Zabalgana neighbourhood, in the city of Vitoria-Gasteiz, Basque Country. Starting the last quarter of 2017, it will serve 22,347 community members from both neighbourhood and the rest of the city.

The building, located on a plot of more than 15,000 m2 and with 11,472.81 m2 of built area, was executed by Ferrovial Agroman as a joint venture with Obras Públicas Onaindia for the City of Vittoria.

The civic centre for community members

The uniqueness of the building lies in the distribution and curved shape adaptation of the volumes in a non-standard land plot and in the use of concrete seen in most of the enclosures from the entire construction. The building itself, with its landscaped walkable roofs, links through a pedestrian path between two areas of the neighbourhood in an East-West direction for which the highest buildings (sports centre) are partially buried in such a way that the height of the construction is kept low.

The centre is distributed in several volumes at one, two, or three height levels. The basement plants, with 1,032.13 m2, hold warehouses, changing rooms, document storage areas, and facility rooms. The 8,665.69 m2 of the ground floor include the main hall, meeting room, cafeteria, restrooms, family oriented library, youth club, info-centre, film and digital photography laboratories, playroom, meeting room, conference rooms, exhibition and conference area, recreational swimming pools, changing rooms, sports court, community member service office and assembly hall. The 1,775.99 m2 ground floor will have an adult and media library, study room, dance, expression and theatre workshop, restrooms, two gyms, changing rooms and exercise rooms.

It is a very broad building in all its spaces that has a large public square in front of the main entrance and landscaped areas around it. In addition, much of the space inside will be illuminated with natural light through what are known as English courtyards, open outdoor spaces distributed in different areas of the building that facilitate the entrance of light in different directions.

This highlights the uniqueness of the building’s structure, whose main element are the exposed concrete walls since in many cases they are curved and high, shaping the external enclosure. Almost 7,000 m2 of concrete walls have therefore been executed. There are also 3,300 m2 of zinc enclosures in roofs and façades, 1,700 m2 of landscaped roof, 2,800 m2 of continuous magnesite flooring and 3,000 m2 of wood floors and over 6,000 m2 of vertical and horizontal claddings with different types of wood panels.

Also noteworthy are the facilities with which the building is equipped and especially the innovative solution that has been executed, proposed by the JV for the production of DHW. This has consisted in replacing the generator equipment planned with an alternative solution not provided for in the CTE, consisting of the installation of a heat pump with thermal recovery of the humid air extracted from the air conditioner, which incorporates heat recovery, plus recovery of heat from renewed water from the tanks of the two pools. The proposal has been developed and submitted to the corresponding Industry Branch for validation as an alternative solution and has resulted in a significant improvement in CO2 emissions and primary energy consumption compared to the figures forecast in the original project plan. This has resulted in 5,937 kWh/year savings in electricity consumption, 513,864 kWh/year of gas consumption and a reduction in CO2 emissions of 106,243 kg/year.

The building also has a complex centralized control management system, an automatic fire extinguishing system for the document storage area, a 1,000 kVA Power Substation as well as plumbing, sanitation, electricity, data, public address, security and CCTV facilities.

The content published on the Website in the News section does not constitute an official communiqué of Ferrovial; the company’s official announcements are published specifically in the Press Room as “Press Releases”.

Share on social networks